مراحل ساخت روکش ها و بریج ها:
- قبل از شروع یک درمان روکش باید پوسیدگی های دندان کاملاً برطرف و ترمیم شود.
- لازم است ابعاد دندان مورد نظر کوچک شود و فرم آن جهت قرار گرفتن روکش تغییر کند. اندازه تراش بستگی به نوع روکش مورد نظر دارد، روکش های فلزی و زیرکونیا نیازمند تراش کمتر و روکش های ترکیبی نیازمند تراش بیشتر هستند.
- در این مرحله از دندان مورد نظر قالب گیری می شود و نمونه قالب به لابراتوار فرستاده می شود.
- در مرحله بعد پس از آماده شدن روکش، اغلب روکش آماده شده در دهان تست می شود تا نحوه قرارگیری آن و رنگ مورد نظر برای روکش تعیین شود.
- در نهایت روکش کامل شده در دهان قرار می گیرد و پس از بررسی نهایی مراقبت های لازم از روکش ها به بیمار آموزش داده می شود.
مراقبت های خاص و ماندگاری دندان روکش شده:
مهم ترین عامل در ماندگاری و طول عمر روکش ها و بریج ها، علاوه بر کیفیت مواد به کار رفته در آنها، رعایت بهداشت دهان و دندان است. در صورت رعایت نکات بهداشتی، روکش ها و بریح ها معمولاً تا 10 سال عمر مفید دارند.
مهم ترین نکات در مراقبت از روکش ها عبارت است از :
- مراجعه منظم هر شش ماه به دندانپزشک متخصص جهت کنترل سلامت روکش یا بریج دندان
- پرهیز از وارد کردن فشارهای نقطه ای و جویدن مواد غذایی سخت
- استفاده از نخ دندان و مسواک عادی ومسواک های بین دندانی و نخ زیر روکش برای جلوگیری از بیماری های لثه ای
- مراجعه سریع به دندانپزشک هنگام احساس لق شدن روکش جهت جلوگیری از پوسیدگی دندان
- مراجعه سریع به دندانپزشک هنگام احساس درد و حساسیت
مزایا و کاستی های روکش های دندان:
روکش و بریج دندان در حفظ یا جبران عملکرد و زیبایی دندان ها بسیار اهمیت دارند و در تقویت دندان های آسیب پذیر یا جبران دندان های از دست رفته نقش پررنگی دارند.
از طرف دیگر به دلیل نیاز به تراش ساختار دندان و از دست رفتن بخش هایی از دندان در این روش ها، درمان روکش و بریج روش هایی برگشت پذیر نیستند و بهتر است پیش از اقدام به این درمان ها بررسی های کامل و دقیق انجام شوند و پس از انجام آن نیز، مراقبت های بهداشتی صحیح و دقیق به همراه کنترل سالیانه اهیمت زیادی دارد.
بهتر است برای کاهش پیامدهای بعدی روکش ها از مرغوب ترین انواع آنها استفاده نمود و در درمان های جبرانی دندان های از دست رفته علیرغم افزایش هزینه، درمان ایمپلنت را جایگزین استفاده از بریج ها کرد تا ضمن سالم ماندن دندان های مجاور، سلامت لثه ها و ماندگاری پروتز هم بیشتر شود.